Bugün artık bir çok konut projesiyle emlak sektörü hayatımıza iyice yerleşmiş durumda. Kentsel dönüşüm projeleri, TOKİ konutları, emlak projeleri sayesinde artık emlak sektörü haberlerini yakından takip etmeye başladık. İşte bizler de bu yazımızda sizlere emlak piyasasını çok yakından ilgilendiren emlak rayiç bedeli tespiti nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz.
Emlak Rayiç Bedeli Tespiti Hesaplama nasıl yapılır?
Piyasa yapıcılarının sıklıkla kullandığı rayiç sözcüğü esasında bir malın alım satım değeri olarak nitelendirilmektedir. Emlak sektöründe de sıkça kullanılan bu sözcük bir malın piyasa değeri anlamına gelmektedir.Herhangi bir emlakta rayiç bedelinin tespiti mevcut piyasa koşullarına göre yapılmaktadır. Piyasa koşullarında o evin alım satım bedeli neyse emlağın rayiç bedel de odur.
Peki ülkemizde 2017 yılı için emlak rayiç bedelleri şuan hangi durumdadır? Yazımızın devamında da size bu sorunun cevabını vereceğiz.
2017 Yılı Emlak Rayiç Bedelleri
Emlak rayiç bedellerinin tespiti ülkemizde defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Gayrimenkulün tipine göre bir tespit tutanağı hazırlanır ve içinde gayrimenkule ait bilgiler yer almaktadır. Gayrimenkulün rayiç bedelinin hesaplanabilmesi için konutun bulunduğu semtteki en az 3 tane gayrimenkulün rayiç bedelinin ve metrekare oranlarının bilinmesi gerekmektedir.
Emlak rayiç bedelinin hesaplanması için bir formül geliştirilmiştir. Bu formülümüzü size küçük bir örnekle anlatacağız. Örneğin elimizde dört ev olsun. Rayiç bedelini hesaplayacağımız ev birinci ev olsun. Semtimizdeki diğer evler de 2,3 ve 4 numaralı evler olsun. Bu duruma göre 2 numaralı evin bedeli 200 bin TL, metrekaresi ise 100 metrekare, 3 numaralı ev 100 bin TL ve 110 metrekare, 4 numaralı ev ise 150 bin TL ve 150 metrekare olsun.Emlak rayiç bedelini hesaplayacağımız 1 numaralı ev ise 100 metrekare olsun.
Bu durum için yazacağımız emlak rayiç bedeli hesaplama formülü:
(Emlakların piyasa fiyatı toplamı / metrekare toplamları)
200 bin + 100 bin + 150 bin / 100+110+150
Formülü sonucuna göre, 1 metrekarenin piyasa değeri 1250 TL olmaktadır. Bir numaralı evimiz de 100 metrekare olduğuna göre rayiç bedeli; 100*1250= 125 bin TL olacaktır.
Yukarıda da bir örnekle açıkladığımıza gibi emlak rayiç bedeli tespiti nasıl yapılır sorusunun cevabı için daha detaylı bilgi almak isterseniz Emlak Rayiç Bedeli Tablosu için tıklayınız. Böylece sizde bir gayrimenkul alacağınız veya satacağınız zaman çok basit hesaplamalar konutun değerini hesaplayabilirsiniz…